Tredje boken i trilogin Viskornas dal

Tvillingarnas tid

Ett par månader har gått sedan sommarens dramatiska händelser, hotet mot viskorna är än en gång borta. Iza har längtat till vintersolståndet då Varkjaur ska återvända, deras känslor för varandra går inte längre att dölja.

Samtidigt är det någonting i luften, som om något oundvikligt håller på att ske. Det mullrar i bergen runtomkring. Är kristallerna hotade igen eller är det något annat? Iza möter en tjej som ser exakt ut som hon själv. Och fler kopior dyker upp. Dessutom visar det sig att fler än Iza har magiska förmågor.
Vad betyder allt? Kan det ligga någon sanning i den gamla profetian om tvillingarnas tid?

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Tvillingarnas tid är den tredje och avslutande delen i trilogin Viskornas dal.

Författare och illustratör: Åsa Rosén

Kristallgrottan

Ett halvår har gått sedan tumulten nere i viskornas grottsalar, då Varkjaur och hans följe gav sig av när Iza skulle krönas till väktarinna.

Sedan dess har det mest varit skola och vanligt tonårsliv för Iza. Egentligen borde hon studera boken Viskornas dal, och sätta sig in i vad uppgiften som väktarinna innebär, men det går trögt. Det är som om motivationen försvann med Varkjaur – och från honom har hon inte hört ett ord. Men så uppstår ett nytt hot mot kristallgrottan. En hänsynslös gruventreprenör har hittat fynd i Kaulinpää och vill provborra. Med ens behöver viskorna sin väktarinna. Iza måste kalla på skrindviskorna – och Varkjaur …

Författare och illustratör: Åsa Rosén

Väktarinnan

I Väktarinnan, den första delen i trilogin Viskornas dal möter storstadsbarnet Iza både glesbygd och uråldrig magi.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till mormors skruttiga
sommarstuga i den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Där ska de bo tills det nya huset
är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna. Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en tjej som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag …

Boken har nominerats till Norrlands litteraturpris.

Författare och illustratör: Åsa Rosén