Ingen döptes till Åsa 2021

Kanske inget märkligt med det. Det var ingen som döptes till Staffan, Susanne eller Ulla heller.
Men namnforskaren säger att föräldrar vill ha namn som fungerar internationellt och då är inte Åsa så bra.
Jag som burit detta namn mycket länge måste säga att det var först när jag kom utomlands som jag tyckte om mitt namn. I Sverige var Åsa lika spännande som VOLVO och Falukorv. Men när jag kom till USA tyckte de att mitt namn lät som ”awesome” och att det sedan visade sig betyda vikingagudinna var ju bara ännu mer ”awesome”.
I Spanien brukar jag säga att jag heter Råsa (Rosa) när jag är på Starbucks, det blir enklare när de ska skriva upp mitt namn på lattemuggen och ropa ut Åsa (Råsa). Men där är de helt fascinerade över att jag heter Åsa, för det är tydligen björn, björnhona. En gång var jag tillsammans med en kille som hette Björn och spanjorerna som vi mötte blev vilda av glädje över att vi var ett björn-par. En utekväll på söder mötte jag en kille som heter Xonaba. Gör ett klick-ljud med tungan för X, alltså ”klick”onaba. Jag glömmer honom aldrig. Han hade varit glömd samma kväll om han hetat något mer internationellt gångbart.