Vårvinter i Tornedalen – Svanstein

Bästa tiden att åka upp till Tornedalen är under den femte årstiden – vårvintern. Ta ett påsklov i Tornedalen, snön är fortfarande kall och det är stor chans att solen lyser på er. Det finns mycket att göra: slalomåkning, längdskidåkning, pimpla, åka spark, åka skoter, bada m.m.

En annan kultur får du med på köpet, här pratas finska, svenska och meänkieli.

I Svanstein finns en slalombacke med välpreparerade pister och knappt några köer.
Svanstein Ski har en fallhöjd på 253 meter och är faktiskt högre än Kungsberget. Svanstein Ski har ungefär samma fallhöjd som Romme Alpin även om ingen i Stockholmstrakten hört talas om den. Systemet är inte lika utbyggt som Kungsberget eller Romme, det har endast 4 liftar (varav en är en knapplift) och 16 nedfarter. Men pisterna är väldigt bra preparerade och sköna. Stig Strand har varit med och planerat pisterna och jag tycker att det känns att en riktig slalomåkare varit med och ritat backarna. Liftkort och mat är billigare än på de flesta andra skidorter.

Svanstein Ski har riktigt bra off-pist säger kidsen. Jag kör inte så mycket i skogen, tycker mest att det är bökigt nuförtiden. Däremot åker jag gärna i lössnö. Svanstein Ski har breda pisterna och en bra variation av svarta, röda och blå pister. Kidsen säger att Svansteins svarta och röda är mycket brantare än Kungsbergets klacificering, men så tycks det vara med de flesta pister i norr, enligt min erfarenhet.

 

Strax innan du svänger av till slalombacken kan du se dessa vackra renar.

Svanstein har en rosa kyrka! Det är ju helt underbart.